2013. október 21., hétfő

Egy becsületbeli ügy – avagy Bat Man elmehet a csába





Néha magam is meglepődöm azon, hogy a férfiúi büszkeség és bizonyítani akarás meddig mehet el.
És most nem épp arra gondolok, amikor mások felé akarnak villogni, hanem főképp, mikor maguknak szeretnének megfelelni, vagy éppen megveregetni saját vállukat, hogy igenis én erre képes vagyok.

Elárulom, drága életemről beszélek, aki meghökkentő módon bír eltökélt lenni olyan dolgokban, amik számomra teljesen érthetetlenek, feleslegesek, tisztára idő- és energiapocsékolás mind.

Az ügy általában a munkahelyen kezdődik, ahol – pasikról lévén szó -, néha egekbe szökken a férfi hormonok áldott (vagy áldatlan) hatásaként a kivagyiság.

Olyan sztorikkal jön haza néha, hogy a hajam égnek áll és erősen elgondolkodom, hogy kis életközösségükben néhányan megálltak az 5 éves értelmi szinten. 

Ilyen volt, mikor a fogadás tárgya arról szólt, ki tudja megcsinálni a legjobban a tigrisbukfencet. 0 gyakorlás után majdnem mindenki kudarcot vallott, hisz testünk, bár begyakorolta ezt a mozdulatsort tesi órán, azért mérget vennék rá, hogy legtöbbünk nem így kel fel reggel és este sem így bújik ágyba, ergo szépen el is felejtettük ennek kivitelezését. Arról már nem is beszélek, hogy tesi órán szivacson végeztük, néhány kolléga ellenben valami füves-gazos-dzsindzsás helyen. Fájtak is a földhöz verdesett kobakok kellőképpen (ismétlem: ezek felnőtt férfiak, nem tinédzserek). Hogy kerek legyen a sztori, az én királyfim természetesen ebben is jeleskedett. Pff… nem véletlen.

A következő – szerintem hülye – kérdéskör az volt, hogy vajon ki tudná lebicajozni a Balaton körül a kis kört (gyengébbek kedvéért: nem teljes kör, Tihanynál át köll kelni a kompon – én sem tudtam vagy 37 évig…).

Már kb. egy éve hallgatom a történetet és a fenyegetőzést, hogy na akkor nemsokára nekiindul. Nagyjából nem zavart a kérdéskör, mert 1. Ez az ő dolga, 2. Lehet, hogy van elhatározása, de nincs bringája hozzá…

Aztán néhány hete beállított egy kölcsön járgánnyal, ami állítása szerint egy nagyon jó minőségű canga… volt fénykorában. A fénykora szerintem úgy időszámításunk előtt lehetett, de ez nem zavarta drága szép emberemet. Szépen felturbózta, kicsinosítgatta (nem, nem rakott a küllők közé kártyákat és dudát sem szerelt rá) és egyszer még edzett is vele, mielőtt nekifogott a beígért körnek.

Hozzá kell tennem, semmit sem bízott a véletlenre, olyan biciklis nadrágot vett, ami alapjában ki van párnázva a neccesebb helyeken (hiába kérem, ebben a században már mindent ki kell találni a fogyasztói társadalom részére). 

Egy verőfényes szombat délelőttön, mit sem sejtve sürögtem-forogtam a konyhában szokásomhoz híven, miközben drága habospitém elém penderült ebben a kipárnázott biciklis nadrágban a következő csatakiáltással: „Na csillagom, Bat Man elmehet a picsába!”. Rápillantottam, majd kicsit illetlenül hangosan felröhögtem. Mentségemre legyen mondva, apa, teljes vállszélességgel feszített, az összes 120 kilóját belepréselve abba a telerottyantott buzidresszre hasonlatos ruhadarabba, felül a focihoz használatos tapi-felsőben, mely egy konditermet sűrűn látogató fiatalemberen nagyon csinosan tud mutatni, Micimackó pocakban erős uramnak azonban, hogy finom legyek, némileg előnytelen…

Szóval ott állt előttem talpig tapadós alsóban-felsőben, mint egy ruháját kinőtt búvár, belőlem meg kirobbant a röhögés gátlástalanul. Fittyet hányogatva vihogásomra, járgányra kapott és tekerni indult.
Pár óra múltán előkerült, meglepően sokkal jobb állapotban, mint számítottam rá. Azért azt elmondta, hogy a körforgalomtól (a háztól pár száz méter) majdnem visszafordult, mert olyan szembeszél volt, hogy úgy érezte, nullával halad, sőt, lehet, hogy hátrafelé. Aztán belejött, eltalálta a ritmust és minden szupi lett.

Egy héttel később nekiiramodott a Balcsi körnek. Elmondása szerint ott is minden szupi volt, leszámítva a gyökér emelkedőket, amik megkeserítették az életét. Holtpont is volt, mikor egy emelkedő tetején, valami buszmegállóban rogyott le a fűbe, evett, ivott, lélegezni próbált. Akik eltekertek mellette, picit gyanúsan méregették, de amúgy nem volt gáz.

Elmesélte, hogy mivel a fogadás úgy szólt, hogy tolni tilos, így azon az emelkedőn is feltekert, ami nagyjából a függőleges kategóriát súrolta. Nem szállt le, nem gyalogolt helyette, hisz ez egy becsületbeli ügy, ami szent. Igaz, hogy visszaváltott és a lába tekert, mint az őrült, haladni meg alig haladt és rutinos bicajosok úgy suhantak el mellette, mint teknős mellett a gepárd, de… megcsinálta.
És csak kétszer tévedt el. Picit. Úgyhogy a 78 kilométert felkerekítette 80-ra. De így visszatekintve szerintem ez legyen a legkevesebb. Ez a becsületbeli ügy kipipálva. Előre félek, mi lesz a következő…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése