2012. augusztus 3., péntek

Padlizsán sztori, avagy zöldség leginkább nem vegáknak


Kertész tudásom hagy némi kivetnivalót maga után, van még mit elsajátítanom e téren, ám valamiben már most biztos vagyok, ahogy az első terméseket aratom: padlizsán jövőre is kerül a kiskertbe!

Idén vettem először a bátorságot és a fáradtságot, hogy magról vessek, locsolgassak, szeretgessek, majd a növekvő palántákat a pohárkákból a „veteményesbe” ültessem. Így lett kérem szeretettel zsenge, friss spenótom, sárgarépám, újhagymám, vöröshagymám (bár a neve megtévesztően Lisszaboni fehér…), petrezselymem, zöldborsóm, berakó uborkám (mely ugyanúgy fogyasztható salátának vagy épp szendvics mellé, mint kovászosnak!), paradicsomom dögivel és néhány tő csemege kukoricám. Persze fentiek nem mindegyikét kell palántázni, de ez egy következő mese…

Bajban voltam a helyhiánnyal, éreztem, hogy a padlizsán kiszorult a veteményesből. Míg a pohárkákban nőtt a palánt, hetekig fejtörést okozott, hová tegyem a tojásgyümölcsöt??? Aztán ihletet kaptam, hisz az előkertben akadt még hely, igaz, oda virágzó növénykéket ültettem, tulipánt, kukacvirágot, begóniát, sarkantyúcskát, kokárda virágot, hajnalkát, liliomot, zefír virágot és azt az embermagas sárga virágot, aminek a nevét sem tudom, de nem konyhakertnek szántam. Kicsit duzzogtam, de a muszáj nagy úr alapon a ház falánál lévő kis járda mellé ültetgettem kellő időben és távolságra egymástól a picike, pár centis növényeket, lesz ami lesz…

 Hát lett! Méghozzá óriási meglepetésre gyönyörűséges kis bokrok lettek, a legnagyobb mostanra már majdnem a derekamig ér. A bokrokon pedig szép rendben sorjáznak tenyérnyi levelek közt szelíden megbújó szebbnél-szebb halványlila kis virágocskák, melyek előbb-utóbb padlizsánokká fejlődnek. Méghozzá egészséges, fényes-feketés-lila gömbölyded zöldségekké. Az ösztönöm nem csapott be: olyannyira nem rí ki a virágzó kiskertből a sor padlizsán, hogy még kifejezetten jól is mutat :)

Mindenki legnagyobb örömére így hát hozzáfogtam padlizsán krémet gyártani. Finom lett! Ám hogy ne unjon rá a nép erre a fajta zöldségre sem, kénytelen voltam variálni és elővenni legjobb főzőtudományomat, no meg előkotorni fejemből azt a régi-régi receptet, amit egyszer olvastam vagy láttam valahol:


Töltött padlizsán

Hozzávalók 4 személyre:


2 db közepes méretű padlizsán

1 fej vöröshagyma (akár Lisszaboni fehér is lehet)

2 gerezd fokhagyma

40 dkg darált hús

2 db paradicsom hámozva

kb. 5-6 db paradicsom hámozás nélkül

só, bors, oregánó, bazsalikom

oliva olaj

kb. 10 dkg trappista sajt

kevés parmezán


A padlizsánokat megmossuk (és szörnyen örülünk, ha TUDJUK, hogy nincs rajta növényvédő szer, hisz mi magunk nevelgettük bio módra :) ), majd hosszában ketté vágjuk.

A húsát kikanalazzuk (elsőre bonyinak tűnt, ma már tudom, hogy ha késsel a héja mentén körbevágom, szinte egyben kivehető az egész). Majd a húsát felkockázzuk kisebb darabokra.

Közben egy kis oliva olajat teszünk egy serpenyőbe és erre tesszük a finomra vágott vöröshagymát, majd, ha már a hagymánk üveges, akkor a fokhagymát is rányomjuk.

Némi kavargatás után mehet bele a darálthusi. Ezt kifehérítjük, sózzuk, borsozzuk, oregánozzuk, bazsalikomozzuk, majd kis időre fedőt rá és hadd párolódjon.

Pár perc múlva hozzáadjuk a felkockázott padlizsán húst is. Kavarintás, fedő vissza. Kockázzuk fel a 2 db hámozott paradicsomot is és tegyük a húshoz. Kavarintás, fedő.

Paradicsomot hámozni pofon egyszerű, nem hiszem, hogy bárkinek is újdonságot mondok vele, azért eldicsekszem, hátha növök még valaki szemében pár centit (ha ez még egyáltalán lehetséges…!).

Szóval veszünk egy kis vízforraló edényt. Meglepő módon vizet teszünk bele (pffff! tudtam, hogy megleplek vele!). Hagyjuk felforrni. Majd a hámozni kívánt parikat a fenekén (nem ahol a szára szokott lenni, hanem az átellenes oldalán) ejtünk egy nem túl mély kereszt alakú bemetszést. És szépen óvatosan belehelyezzük őket a forrásban lévő vízbe. Nem kell sokat várnunk, másodpercek alatt elkezd a héja a bevágásnál felpöndörödni, így ki is kell kapnunk őket (lehetőleg kanál vagy más segédeszközt igénybe véve - kivéve azbeszt kezűek...), mielőtt péppé-folyóssá főnének szét, hisz nem ez a szándékunk!

Na de vissza a padlizsánhoz!

Szóval mikor már szépen rotyog minden cucc a serpenyőben (fazékban, akármiben) és kezdi elfortyogni a levét, akkor már majdnem lezárhatjuk. Azért nem árt némi kóstolgatás. Az állag a következő ilyenkor: a kockára vágott padlizsánok szinte láthatatlanok lettek, paradicsomunk sem pirosodik már darabosan a szószban és a lé szinte eltűnt alóla. Ha az íz is remek, akkor jöhet a töltés.

A kettévágott padlizsánokat egy megfelelő nagyságú, vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük, ám előtte picikét megsózzuk a külső, lila részét. Ha stabilan fekszenek, jöhet a töltelék kanalazása, lehetőleg a padlizsánokba, nem a tepsibe, a konyhapultra és a konyhakőre… Számomra mindig meglepő, hogy hogyan fér bele ennyi minden az üres zöldségekbe, de nálam általában nem marad ki felesleg. Egy varázsló is vagyok, ha nem említettem volna még…

Ha elfogyott a töltelék, a reszelt sajtot szépen a megtöltött padlizsánokra halmozzuk és biztos ami biztos alapon megszórjuk még kevés parmezánnal is. Mert csak. Leginkább, mert szerintem fenemód illik az íze ehhez az ételhez és mert imádom :).

Utolsó feladatunk már csak annyi, hogy a maradék hámozatlan paradicsomokat szépen nagyobb kockákra vágjuk és a padlizsánok mellé helyezzük elszórva a tepsiben, nagyjából jusson mindenhova. A sült paradicsom íze egyszerűen mesés tud lenni, emellett pedig ad annyi nedvességet, hogy a padlizsánok ne süljenek kő keményen a tepsi aljához.

Ha készen vagyunk, akkor nincs más hátra, mint előre: kb. 200-220 fokos előmelegített sütőbe tolni és megvárni, míg a sajt a tetején pirosra sül.

A hőfok amúgy nálam nehéz kérdés, mert minden sütő más. Az enyém pl. csak duzzogva dolgozik, így mindent majdnem a maximumon, 240 fokon kell sütnöm, ráadásul lehetőleg egy órán keresztül! Sőt, elárulom, a végén egészen 270-re tekertem fel a hőfokot. De ez az én keresztem :D

A sült töltött padlizsán mellé mi sima rizst, esetleg sült krumplit fogyasztunk. Elárulom, zöldség létét meghazudtolva tud kegyetlenül laktató lenni! És a szkeptikusoknak azt is elárulom, hogy a padlizsán íz nem érezhető benne, csak valami teljesen magával ragadó, rabul ejtő íz-kombináció. (és a lila héja is ehető!!!!!!!!!!!!)

 Jó étvágyat hozzá! (lenti fotó by én :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése