Az a rádiós kabaré jutott eszembe a minap, amit szerintem minden
rendes karácsony vagy húsvét táján leadnak valahol (mer’ jó és kész!). Arról a
bizonyos „bájgliról” szól, ami nem fogy el karácsonykor és még húsvétkor is azt
teszik az ünnepi asztalra, mint süteményt. Imádom! J
Na, mondom épp ez jutott eszembe, mikor a kiskertben járkálva
látnom kellett, hogy a padlizsán bokraim még mindig roskadásig vannak
szebbnél-szebb terméssel. Mondanom sem kell, hogy a padlizsán krém
gyakorlatilag rendszeressé vált a frigóban, de zöldséget küldtem már anyósnak,
adtam a szomszédnak… Csak nem fogy el a bokorról J Ez nem a
bokor hibája, sőt! Csak hát megint ihlet kellett, hogy ne együk unalomig azt a
krémet – akármennyire is jó tud lenni. Krém mellett grilleztük, töltöttük…
valahogy fel kellett dobnom a variációk tárházát!
Anyósom nemrég vett magának egy receptkönyvet, amiben 33 padlizsános
finomság leírása pihen, szerzője F. Nagy Ágnes (hogy ne áruljunk
zsákbamacskát). Lapozgattam, olvasgattam, tetszett is belőle sok helyes ötlet,
de én személy szerint a rántott padlizsánt szemeltem ki. Mondhatja bárki, hogy
abban nincsen semmi nagy durranás. Hö-hö! Ebben van! Sokszor a legegyszerűbb
dolgok a legnagyszerűbbek.
Előre bocsátom, a mennyiségeket kicsit átszabtam
ránk, mert valahogy azt sejtettem, hogy a 3 gyerekem nem igazán fogja
kultiválni a nem húsalapú rántott cuccost (sajnos igazam lett…). Íme:
Hozzávalók kb. 2 személyre:
kb. 10 dkg főtt, füstölt tarja
kb. 5 dkg reszelt sajt (lehet picivel több is volt, csak szívből J)
1 nagy tojás
só
a panírozáshoz liszt, tojás, morzsa
a sütéshez olaj
A padlizsánokat megmossuk és a receptkönyv azt írja, meg is kell
hámozni, ha vastag a héjuk… Nem tudom, jómagam még sosem hámoztam padlizsánt,
de mindegy…
Kisujjnyinál kicsit karcsúbb karikákra vágjuk őket, majd megsózzuk
és kb. ½ órára állni hagyjuk.
Közben a főtt, füstölt tarját jóóó apróra vágjuk és összekeverjük
a reszelt sajttal meg a felvert tojással (én egy leheletnyi sót is dobtam
hozzá, bár a husi elvileg elég sós, az enyém nem volt az…)
Egyenként le kéne törölgetni a padlizsán karikákat
papírtörlővel, én ezt a mozzanatot lustaságból és idő hiányában kihagytam, de
így is működött:
Fogsz két karikát, közé a húsos-sajtos-tojásos masszát rakod és
összetapasztod őket. Így mehetnek fürdeni előbb a lisztbe, a tojásba és végül a
morzsába aztán zutty a forró olajba.
NEM zuhannak széjjel, hisz a tojás és a sajt gyönyörűen
ragasztóként funkcionál.
Kicsit pancsolós, de higgyétek el, a végeredményért megéri J Mi krumpli
pürével fogyasztottuk.
(Fenti mennyiség egészen pontosan 11 rántott padlizsán karikára
volt elég, ez két embernek több, mint sok J )
Ja! És ha ne adja az ég, marad még töltelék (nekem maradt), egy
kis rafinériával nem kerül kidobásra az sem: a panírozásból megmaradt tojást
hozzáöntöttem a maradék husis kotyvalékhoz, tettem hozzá kis lisztet, nagyon
apróra vágott petrezselymet és ha nem kapkodtam volna, biztosan nyomok bele egy
kisebb gerezd fokhagymát is. Majd fogtam a grill serpenyőt, egy kevéske oliva
olajat löttyintettem bele, majd mikor átmelegedett, kanállal kisebb halmokat
helyeztem rá és lelapogattam, mint a palacsintát. Mindkét oldalát megsütöttem…
Na! Ezt még a gyerekeim is imádták J
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése